-
۱۷۴۲
ماه مبارک رمضان با همه ی شیرینی ها و حال خوش معنوی که دارد گاهی سختی هایی نیز به همراه دارد. یکی از سختی های گرفتن روزه به خصوص در هوای گرم تشنگی است. اگر عادت داشته باشید که در طول روز آب زیادی مصرف کنید تحمل تشنگی در ماه رمضان برای شما دشوارتر خواهد شد.
در ادامه راهکارهایی به شما معرفی می کنیم که توسط پزشکان متخصص تغذیه توصیه شده و رعایت آن ها باعث می شود تحمل تشنگی در ماه رمضان برای ما آسان تر شود.
راهکارهایی برای تحمل تشنگی در ماه رمضان
مواد غذایی که بدن ما دریافت می کند نقش مهمی در تأمین آب بدن و یا از دست دادن میزان آب موجود در بدن ما دارد. بعضی از خوراکی ها دارای مقادیر فراوان آب هستند و خوردن آن ها به تأمین آب بدن کمک می کند وبرعکس بعضی از مواد غذایی نه تنها هیچ کمکی به تأمین آب بدن نمی کنند بلکه آب ذخیره شده در بدن را نیز جذب کرده و از مقدار آن می کاهند.
پس برای تحمل تشنگی در ماه رمضان مهم ترین موضوع مواد غذایی است که بدن ما در وعده های سحری، افطار و از افطار تا سحر دریافت می کند و همین طور نوع فعالیت های ما در طول روز نیز عامل مهمی در میزان تشنگی ما در ماه رمضان می باشد.
نکات مهم در وعده ی سحری برای تحمل تشنگی در رمضان
سحری در ماه رمضان مهم ترین وعده غذایی برای روزه داران است. پزشکان متخصص تغذیه توصیه می کنند نکات زیر را در وعده ی سحر رعایت کنید تا در ماه رمضان کمتر تشنه شوید:
- غذاهای شور، سرخ شده و پرروغن مصرف نکنید.
- از مصرف زیاد گوشت قرمز بپرهیزید زیرا می تواند باعث افزایش صفرا و تشنگی شود.
- مصرف سبزی ها و به خصوص سبزی هایی که مقادیر زیادی آب دارند مانند کاهو باعث می شود که هم آب بدن شما تأمین شود و هم به دلیل دارا بودن فیبر در تحمل گشنگی در رمضان نیز به شما کمک می کند.
- به عنوان وعده ی اصلی برای سحری غذاهای آب پز شده و با نمک کم تهیه کنید مثل انواع خورشت های آب دار
- میوه هایی که ترش نیستند و باعث ضعف نمی شوند را در وعده ی سحری مصرف کنید.
- موادی مثل نان، برنج، ماکارونی که جزو کربوهیدرات ها هستند باعث حفظ انرژی شما در طول روز شده و همچنین تأثیر منفی بر تشنه شدن شما ندارند.
- مصرف لیموترش برای جلوگیی از تشنه شدن در ماه رمضان بسیار مفید و عالی است و همچنین به دفع سموم کمک می کند.
- نوشیدن آب بعد از چند دقیقه از خورن سحری مفید است همچنین خوردن عرق کاسنی، شربت گلاب و شربت خاکشیر بسیار در جلوگیری از تشنه شدن در ماه رمضان مفید هستند.
- البته نوشیدن مایعات در وعده ی سحری اگر با رعایت فاصله نباشد فایده ی چندانی ندارد و به همان سرعتی که به بدن وارد می شود با همان سرعت نیز از بدن خارج و دفع می شود. بهتر است خوردن مایعات را در ساعات مختلفی که روزه نیستید پخش کنید.
- از خوردن غذاهای کنسروی در وعده سحر خودداری نمایید.
- مصرف ادویه جات و غذاهایى مثل کله پاچه، سیرابى و... در سحرى توصیه نمى شود.
- خوردن ماست و ماهی در وعده سحری باعث احساس تشنگی در طول روز می شود.
افطاری چه بخوریم تا تحمل تشنگی در ماه رمضان ساده تر شود؟
- موقع افطار خیلی ها عادت دارند که با آب افطار کنند. بهتر است با یک لیوان آب جوش روزه ی خود را افطار کنید زیرا خوردن آب سرد با معده ی خالی ممکن است ببه معده ی شما آسیب بزند.
- خوردن شربت خاکشیر، شربت آبلیمو و شربت گلاب در افطار کمک زیادی به تحمل تشنگی در ماه رمضان می کند.
- در وعده ی افطار غذاهای سبک مانند شیر، پنیر، انواع لبنیات، سبزی، نان، خرما، تخم مرغ آب پز، عسل، شیر برنج، شله زرد و ماننداین ها توسط پزشکان توصیه می شود.
اگر قصد تهیه شله زرد برای وعده افطاری دارید این مطلب را مطالعه بفرمایید: "نحوه تهیه شله زرد به ازای تعداد نفرات مشخص"
- نوشیدنی هایی مثل شربت تخم شربتی، شربت سکنجبین، شربت نعناع،دم کرده لیموعمانی، دم نوش گل گاوزبان و نوشیدنی هایی شبیه به این ها باعث می شوند آب مورد نیاز بدن تأمین شده و تشنگی در ماه رمضان را بهتر تحمل کنیم.
- خوردن عرق شاتره نیز بسیار ضدتشنگی است.
- شیرینی هایی مانند زولبیا و بامیه، غلظت مایعات بدن را افزایش می دهند و در نتیجه روزه دار احساس تشنگی می کند. پزشکان توصیه می کنند به جای زولبیا و بامیه از قندهای گیاهی مانند خرما به جای زولبیا و بامیه استفاده شود. همچنین می توانید بامیه کم شیرین در منزل تهیه کنید تا ضرر کمتری داشته باشد.
در فاصله افطار تا سحر چه مواد غذایی استفاده کنیم؟
- برای اینکه در رمضان تشنه نشویم غذاهایی که در فاصله افطار تا سحر مصرف می کنیم نقش مهمی دارند:
- بین افطار تا سحر دم کرده نعناع بنوشید زیرا موجب رفع تشنگی در ماه رمضان خواهد شد.
- در مدت زمان بین افطار تا سحر تا می توانید مایعاتی مثل آب آشامیدنی، آب میوه، شیر کم چرب، دوغ بدون نمک مصرف کنید تا آب مورد نیاز بدن شما تأمین شود تا در طول روز کمتر تشنه تان بشود.
- کلم بروکلی، کدو، نخود فرنگی، لوبیا سبز، گوجه فرنگی، هویج، کلم فندوقی، فلفل دلمه ای اسفناج ،تره فرنگی، جعفری، گشنیز، کرفس و بامیه از انواع سبزی هایی به شمار می آیند که می توانند آب را به خوبی ذخیره کنند و در طول روز باعث شوند که تشنگی را بهتر تحمل کنیم.
- بین افطار تا سحر بهتر است نوشیدنی هایی مثل قهره، نوشابه، دوغ شور و پرچرب و چای پررنگ خودداری کنید زیرا این نوع مایعات باعث جذب آب بدن می شوند و در طول روز تشنگی به سراغ شما می آید.
- از افطار تا سحر میوه های پرآب مثل هندوانه و خربزه میل کنید.
- مرکبات و توت فرنگی می توانند علاوه بر آب مواد ضروری چون کلسیم و فیبر، آهن، پتاسیم و دیگر مواد معدنی، و همچنین ویتامین های c، b1 و b2 را تأمین کنند.
- میوه هایی مانند زردآلو و هلو، هندوانه و گیلاس استفاده کنید، چرا که این میوه ها به طور چشمگیری در کاهش درد و ناراحتی ناشی از اسید معده کمک می کنند و تا حدودی مواد معدنی از دست رفته ناشی از تعریق را جبران خواهند کرد.
رعایت چند نکته در طول روز برای جلوگیری از تشنه شدن در ماه رمضان
- اگر مجبورید ساعات طولانی در بیرون از منزل باشید به علت شاغل بودن و یا محصل بودن سعی کنید از فعالیت های غیرضروری بپرهیزید و زیر نور مستقیم خورشید قرار نگیرید زیرا گرمای زیاد خورشید باعث می شود به سرعت عرق کرده و آب بدنتان را از دست بدهید.
- از کلاه و دستکش استفاده کنید و لباس های خنک و رنگ روشن بپوشید تا گرمای کمتری را جذب کنید.
- کلاس های ورزشی خود را لغو کنید ورزش کردن بدون نوشیدن آب می تواند تشنگی زیادی برای شما به همراه بیاورد.
تحمل تشنگی در ماه رمضان با رعایت چند توصیه پزشکی که ذکر کردیم می تواند بسیار راحت تر و قابل تحمل تر باشد.