-
۱۵۱۸
سمنو یکی از سین های اصلی سفره هفت سین است که در فرهنگ ما ایرانیان جایگاه خاصی دارد و علاوه بر ارزش غذایی بالایی که دارد ارزش آئینی آن نیز مورد نظر است.
سمنو در سفره هفت سین ایرانیان نماد برکت است.
ارزش آئینی سمنو
سمنو جزء ثابت سفره هفت سین است. سمنو به اسم استان قزوین ثبت ملی شده و قدمت طولانی دارد که قدمت آن با قدمت نوروز تقریبا مساوی است. سمنو در کتاب های طب سنتی قدیمی هم دیده می شود.
سمنو در کشور های ایران، افغانستان و تاجیکستان تهیه می شود. پخت سمنو آداب خاصی دارد و معمولا به صورت دسته جمعی پخته می شود.
ارزش غذایی سمنو
سمنو در طب سنتی ایران جایگاه برجسته ای دارد و سرشار از ویتامین ها و مواد مغذی است که برای بدن مفید است. سمنو به قدری از لحاظ ارزش غذایی کامل است که می توان آن را به عنوان وعده اصلی مصرف کرد. بهترین زمان برای اینکه ارزش غذایی سمنو به خوبی دریافت شود صبح می باشد.
ویتامین ها و خواص سمنو:
ویتامین های موجود در سمنو باعث می شود جذب سایر مواد غذایی بهتر انجام شود و دستگاه گوارشی بهتر عمل کند.
سمنو خواص زیادی دارد و سرشار از انواع ویتامین ها می باشد.
- انواع ویتامین های گروه ب، کلسیم، پتاسیم، سلنیم، فسفر، کرومیوم، روى، آهن، مس و ... در سمنو وجود دارند.
- خواص سمنو باعث شده که از آن برای درمان مشکلات ریوی، کمبود وزن، سوء هاضمه، دیابت، ضربان نامنظم قلب، ریزش مو و ... استفاده کنند.
- همچنین برای کسانی که دچار کم خونی هستند نیز مفید است و توصیه می شود.
- سمنو در درمان سختی زایمان، نازایی و شیر دهی بسیار مفید است.
- کلسترول خون را کاهش می دهد.
- برای سلامت پوست و مو مفید است.
- اشتهای کودکان را افزایش می دهد.
- اسید فولیک و ویتامین های موجود در سمنو برای خون سازی، تنظیم هورمون ها و آرامش اعصاب و رفع خستگی فوق العاده اند.
- کالری پایین و پروتئین بالایی دارد.
طرز تهیه سمنو چگونه است؟
مواد لازم
- گندم
- آرد گندم سفید یا آرد سبوس دار یا هر دو با هم
- آب
- نکته: برای هر 1 کیلو گندم، 1 کیلو آرد گندم و 3 کیلو آرد و 5 لیتر آب لازم است.
مراحل پخت سمنو در خانه
1- گندم تازه را به مدت 2 روز در آب خیس می کنیم و روزی دوبار آب آن را عوض می کنیم.
2- بعد از این که سر گندم ها کمی بیرون زد آن ها را از آب خارج کرده، آبکش می کنیم و داخل یک سبد یا سینی ریخته و روی آن را با پارچه می پوشانیم.
گندم ها را به مدت 1 تا 2 روز در هوای معتدل قرار می دهیم تا ریشه ها بلند شوند و در این زمان نمیگذاریم پارچه روی گندم ها خشک شود و آن را مرطوب نگاه می داریم.
نکته: سینی در اتاق تاریک با دمای معتدل قرار بگیرد.
3- گندم ها را به یک کاسه منتقل کرده و به مدت 2 روز پارچه ی مرطوب روی آن می گذاریم و آب را مرتب روی آن اسپری می کنیم تا گندم ها ساقه پیدا کنند و کمی بلند شوند.
نکته: جوانه ی گندم ها نباید سبز شود و هر وقت به رنگ سفید یا نقره ای درآمد آماده استفاده است در غیر این صورت تلخ شده و خوشرنگ نمی شود.
4- وقتی به اندازه کافی گندم ها رشد کردند گندم ها را از ریشه شان جدا می کنیم این کار برای این است که بین گندم ها هوا عبور کند و کپک نزند.
5- گندم های جوانه زده را درون سبد ریخته و روی آن را آب می گیریم و سپس داخل دسگاه خردکن یا چرخ گوشت می ریزیم.
6- مخلوط را از صافی رد کرده و تفاله ها را با آب مخلوط کرده و دوباره از صافی رد می کنیم.
7- آب جوانه ها را داخل قابلمه بزرگ می ریزیم و آرد الک شده ر به آرامی به درون قابلمه اضافه می کنیم و هم می زنیم.
8- بعد از این که آرد به خوبی حل شد زیر قابلمه را روشن می کنیم.
نکته: حرارت ابتدا متوسط و پس از جوش آمدن باید کم باشد. طی زمان پخت سمنو باید مدام آن را هم زد تا ته نگیرد.
9- بعد از این که به غلظت مورد نظر رسید زیر قابلمه را خاموش می کنیم و آن را به مدت 2 تا 3 ساعت دم می کنیم. این کار باعث می شود رنگ سمنو تیره تر شود.
خوشرنگ شدن سمنو چه رازی دارد؟
برای اینکه سمنو خوش رنگ شود باید چند نکته را رعایت کرد:
گندم ها نباید سبز شوند.
دم کردن سمنو باعث خوش رنگ شدن آن می شود.